'to be or not to be: this is the question...' Shakespeare






luni, 16 mai 2011

13. Gaseste-ti ritmul firesc

'Ritmul firesc' ( sau ceea ce sportivii ar numi 'tempoul potrivit' ) este acel sentiment pe care il capeti atunci cand esti implicat in ceva atat de profund, ca nimic altceva nu pare sa conteze si pierzi notiunea timpului. Activitatile care decurg in ritmul tau sunt deobicei facute de dragul lor, pentru ca ele sunt intrinsec satisfacatoare. Daca un masaj ne ofera o bucurie de moment, activitatile 'ritmului firesc' ne solicita intreaga atentie si implicare activa si nu ofera doar o multumire de moment. Ele ne pun la incercare abilitatile si punctele forte indeajuns incat sa ne simtim bine, dar nu prea mult, pentru a nu deveni stresati ( daca nu ne angajam continuu in noi si noi provocari sau daca nu ne folosim punctele forte suficient de des, vom resimti plictiseala ). Unele activitati care ne ajuta sa intram in ritmul nostru firesc ar putea fi mersul cu bicicleta, catararea, muzica, jocul de bridge, completarea integramelor sau rezolvarea puzzle-urilor, practicarea unui exercitiu de yoga sau meditatie, scrierea sau citirea unei carti.

Placerile simple, cum ar fi a manca o ciocolata sau a face un dus fierbinte, scad in intensitate odata ce corpul nostru se obisnuieste cu respectivele senzatii. Pentru a obtine acelasi nivel de satisfactie avem nevoie de tot mai multa ciocolata sau de o apa tot mai fierbinte. In comparatie, sarcinile complexe nu ofera recompense de moment, dar iti vor lasa la sfarsit un sentiment de realizare mult mai profund.

Intr-o societate care pune un accent crescand pe starea de bine, suntem de multe ori bombardati cu posibilitati de satisfactie strict momentana. Ceea ce se pierde este sentimentul mai profund de realizare dobandit prin finalizarea unei sarcini mai solicitante. Alergarea la un maraton nu este in mod inerent placuta in timp ce tropaim pe trotuar iar corpul oboseste cu fiecare milimetru ; dar efectele sale pozitive, mandria si bucuria victoriei vor dura mult mai mult decat emotia pe care ar aduce-o, sa spunem, cumpararea unei noi perechi de pantofi.

Gandeste-te la ultimele dati cand te-ai simtit in ritmul tau natural. Cand a fost ultima oara cand ai pierdut complet notiunea timpului sau n-ai stiut de tine in timp ce finalizai o sarcina? Ce ai facut si care au fost punctele forte folosite?

Urmatoarea data cand ai putin timp liber, alege o sarcina mai solicitanta in locul unei simple placeri si noteaza efectele pe termen lung. Straduieste-te sa desfasori mai multe sarcini de acest fel. Intreaba-te cum poti avea experiente mai profunde si nu alege intotdeauna ce e mai usor.


Timothy Sharp - 100 de cai spre fericire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu