'to be or not to be: this is the question...' Shakespeare






duminică, 15 mai 2011

12. Recunoaste-ti punctele forte

Citeste cu atentie povestea urmatoare:

Un sacagiu chinez avea doua oale mari atarnate de capetele unui par pe care il cara pe umeri. Una dintre oale avea o fisura, cealalta oala era perfecta.

La sfarsitul drumului lung de la rau la casa, oala perfecta era intotdeauna plina cu apa, iar oala crapata era doar pe jumatate plina. Timp de doi ani lucrurile au mers la fel, sacagiul aducand doar o oala si jumatate la casa lui. Desigur, oala perfecta era mandra de realizarile sale. Dar saraca oala crapata era rusinata de imperfectiunea sa si nefericita ca reusea sa realizeze doar jumatate din ceea ce era menit sa faca.

Dupa doi ani de ceea ce ea vedea ca pe un esec amar, oala crapata i-a vorbit sacagiului intr-o zi la rau. 'Mi-e rusine de mine, pentru ca aceasta crapatura laterala face ca apa sa se scurga pe tot drumul pana la casa ta.'

Sacagiul i-a spus oalei: 'Ai observat ca exista flori pe partea ta de drum, dar nu si pe partea celeilalte oale? Asta pentru ca am stiut intotdeauna despre defectul tau, asa ca am plantat seminte de flori pe partea ta de drum si in fiecare zi, in timp ce ne intorceam acasa, tu le udai. Timp de doi ani am putut culege aceste flori frumoase pentru a decora masa. Daca tu ai fi fost perfecta, nu ar fi existat aceasta frumusete care sa innobileze casa'.


Fiecare dintre noi are propriile defecte unice si acestea fac viata noastra impreuna atat de interesanta si de bogata. Trebuie doar sa te accepti pentru ceea ce esti si pe toti ceilalti pentru ceea ce sunt si sa cauti partea buna in toti oamenii.
Pentru a afla punctele tale forte, pune-ti cateva intrebari:

- Ce anume te motiveaza?
- Cand simti cel mai mult ca traiesti?
- Cand te simti cel mai mult in apele tale?
- Ce abilitati noi inveti foarte usor?
- Ce astepti cu nerabdare?
- Ce anume din trecutul tau iti starneste nostalgia?

Incearca urmatorul exercitiu: tine un jurnal, o agenda sau orice alt sistem pentru a-ti organiza viata. Uite-te la toate sarcinile, activitatile si intalnirile pe care le-ai finalizat sau la care ai participat in ultimele doua-patru saptamani: pe care dintre acestea le considerai a fi placute, energizante, motivante sau stimulante? Exista o linie comuna a acestor activitati sau sarcini si, daca da, poti planifica sa ai parte de mai multe astfel de evenimente placute in viata ta?

Lasa deoparte modestia cel putin pentru cateva minute si scrie toate lucrurile pe care le apreciezi cel mai mult la tine, in relatiile tale si in munca ta. Lista de mai jos te poate ajuta sa le gasesti mai usor:
- frumusetea
- excelenta
- a fi iubit
- curajul
- precautia
- civismul
- recunostinta
- speranta
- umilinta
- umorul
- harnicia
- ingeniozitatea
- lipsa prejudecatilor
- optimispmul
- originalitatea
- pasiunea
- perseverenta
- simtul masurii
- gandirea critica
- curiozitatea
- sarguinta
- discretia
- entuziasmul
- echitatea
- corectitudinea
- credinta
- iertare
- generozitatea
- integritatea
- interesul pentru lume
- hotararea
- bunatatea
- a fi un sef bun
- dragostea de a invata
- iubirea
- loialitatea
- mila
- modestia
- veselia
- inteligenta practica
- prudenta
- autocontrolul
- orientarea spre scop
- inteligenta sociala si emotionala
- spiritualitatea
- munca in echipa
- vitejia

Provocarea pentru toti cei care dorim sa avem parte de mai multa fericire este sa aflam care sunt talentele noastre, apoi sa riscam totul in acea zona sau in acel domeniu de viata unde suntem mai buni. Implicat-te in activitati care iti etaleaza punctele forte si evita sa te subevaluezi pentru slabiciunile tale - exista intotdeauna un revers al medaliei!


Timothy Sharp - 100 de cai spre fericire

Un comentariu:

  1. Mi se pare geniala parabola cu cele doua ulcele, si ma gandesc cat de frumos sugereaza aceste cuvinte existenta defectelor umane, care nu ar trebui considerate decat "altfel de calitati",

    RăspundețiȘtergere