'to be or not to be: this is the question...' Shakespeare






duminică, 15 mai 2011

11. Fii propriul tau guru

In anumite traditii spirituale orientale, profesorii sau 'inteleptii' sunt denumiti uneori 'guru'. Acestea sunt persoane la care oamenii pot apela pentru indrumare sau sfaturi.

Daca ai un guru in viata ta - un coach, un mentor, un consilier sau chiar un bun prieten - , atunci esti norocos, pentru ca este de un excelent ajutor sa ai pe cineva caruia sa ii ceri sprijinul. Dar ce se intampla daca nu ai pe cineva? Sau ce se-ntampla daca gurul tau este indisponibil cand ai intr-adevar nevoie de el?

Ce-ar fi daca ai deveni tu insuti propriul guru?
Intreaba-te: ce ar spune gurul meu? Ce m-ar sfatui el? Daca stii pe cineva - sa presupunem ca numele sau este Jane - care intotdeauna pare sa aiba raspunsul sau intrebarea corecta atunci cand ai nevoie, intreaba-te: 'Ce-ar spune Jane despre asta?'

Reaminteste-ti sfaturile utile pe care le-ai dat altora: de multe ori ne simtim confortabil indrumand alti oameni, insa ne simtim coplesiti de propriile noastre vieti. Fa un pas inapoi si priveste situatia obiectiv - ai putea fi persoana cea mai potrivita pentru a-ti da sfaturi!

A invata sa fii autonom iti va consolida respectul de sine, iar a-ti asuma responsabilitatea pentru propria viata inseamna ca succesele tale ti se datoreaza doar tie. Experientele tale sunt la fel de importante ca ale altora si cu cat inveti mai repede sa ai incredere in tine, cu atat mai mult te vei simti mai bine in pielea ta si mai stapan pe situatie.


Timothy Sharp - 100 de cai spre fericire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu