'to be or not to be: this is the question...' Shakespeare






duminică, 15 mai 2011

10. Iarta-i pe ceilalti ( The Happiness Institute )

Indiferent cine esti, nu exista nicio indoiala ca la un moment dat cineva din viata ta iti va face rau. Te va supara, trada sau se va angaja intr-o forma de comportament pe care o consideri a fi inadecvata.

Desi este perfect normal sa ai asemenea sentimente, nu este sanatos sa permiti acestor emotii negative sa iti domine viata sau sa aiba un impact asupra activitatii tale pe o perioada indelungata. Capacitatea de a-i ierta pe ceilalti este o parte importanta a fericirii. Daca refuzi sa ierti, perpetuezi conditia ta de victima: pentru ca in fiecare minut in care esti trist sau suparat pierzi un minut in care ai putea fi fericit!

Vestea buna este ca este posibil sa folosesti iertarea odata ce intelegi sensul deplin al acestui cuvant. Iertarea nu inseamna pur si simplu sa uiti ce a facut cineva, sa ierti sau sa scuzi actiunile lui, avand incredere irational in judecata lui, renuntand la drepturile tale legale sau impacandu-te cu cineva, in cazul in care acel om pune in pericol siguranta sau sanatatea cuiva. Cu alte cuvinte, iertarea este conditionata de mentinerea drepturilor si sentimentelor tale.

Iertare nu se intampla dintr-odata si, cu cat este mai mare abuzul asupra ta, cu atat mai greu vei putea ierta. Exista o ranchiuna pe care ai pastrat-o de prea mult timp? Fa ceva cu asta!

Incepe prin a recunoaste pe deplin ceea ce s-a intamplat si durerea cu care te-ai confruntat. Hotaraste exact ceea ce inseamna iertarea in contextul specific al experientei tale si in raport cu persoana in cauza - acest lucru poate depinde de gradul in care ai fost inselat si de intentia celeilalte parti.

Fa un efort real de a intelege pozitia celeilalte persoane si ce anume a determinat-o sa faca acel lucru ce te-a ranit. Ori de cate ori este posibil, incearca sa te pui si in pielea celuilalt, chiar daca doar pentru un scurt moment.

Priveste ce s-a intamplat ca pe o lectie si incearca sa gasesti aici sensul salvator. Exista vreo modalitate de a trage vreun invatamant din ce s-a intamplat sau de a-ti imbogati viata pornind de la acea experienta?

Un pas important in procesul de iertare este de a discuta toate aspectele relevante cu persoana sau cu persoanele implicate. Arata-le cum te simti si evita sa arunci vina asupra lor. Vei descoperi ca iertarea avantajeaza ambele parti si poate actiona, de fapt, ca o experienta de inviorare a unei prietenii sau a unei relatii.

'Iertarea nu schimba trecutul, dar iti largeste perspectiva spre viitor.' - Paul Boese, medic olandez


Timothy Sharp - 100 de cai spre fericire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu